Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Σκευοφυλάκιο - Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής.

SKEVOFYLAKIO 2

Το σκευοφυλάκιο, όπως και η Βιβλιοθήκη, βρίσκονται εντός της Μονής Πάτμου, ξεκίνησε να δημιουργείται από τον Όσιο Χριστόδουλο. Στην είσοδό του υπάρχει αντίγραφο εικόνας της Αποκάλυψης του 1626.

Στο σκευοφυλάκιο, φυλάσσεται ένα μεγάλο μέρος από τα κειμήλια της Μονής, καθώς και εικόνες ανεκτίμητης αξίας . Μεταξύ αυτών και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγ. Νικολάου του 11ου αιώνα. Φυλάσσονται επίσης υφαντά και άμφια χρυσοκέντητα, δωρεές πλουσίων Πατμίων. Ασημένια και χρυσά σκεύη, μοναδικά αριστουργήματα, με γνωστότερο από αυτά την μίτρα του Πατριάρχη Νεόφυτου του ΣΤ΄ που είναι διακοσμημένη με πολύτιμα πετράδια και χρυσό. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της Μονής είναι η Βιβλιοθήκη της.

Η Βιβλιοθήκη. Είναι η γραπτή ιστορία τόσο της Μονής όσο και του νησιού ολόκληρου. Μέσα στα έγγραφα της υπάρχει το ιδρυτικό χρυσόβουλο, όπου ο Αλέξιος ο Α’ ο Κομνηνός παραχωρούσε το 1088 στον Όσιο Χριστόδουλο την Πάτμο. 

MONI-library2Είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για τον μοναστικό βίο και τις συνθήκες που έθεταν οι εκάστοτε κατακτητές.(π.χ. φόρους, μορφές εμπορίου και διοίκησης). Στο παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου δίπλα στο Καθολικό, σώζονται: Σε ειδικό εκθετήριο, το σκήνωμα του Οσίου Χριστοδούλου, η κάρα του Αποστόλου Θωμά, η λάρνακα του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, του Αγίου Παντελεήμονος και άλλων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το πολύτιμο χειρόγραφο με τους διαλόγους του Πλάτωνα που βρισκόταν στην Ιερά Μονή Πάτμου, εκλάπη γύρω στο 1800 και βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι ο κώδικας αριθ. 39 της συλλογής Κλάρκ. Σημαντικός είναι επίσης ο κώδικας αριθ. 67 ο λεγόμενος και πορφυρούς με αποσπάσματα από το Κατά Μάρκο Ευαγγέλιο από τον οποίο κώδικα 33 φύλλα βρίσκονται στην Πάτμο, 182 στο Λένιγκραντ, 2 στη Βιέννη, 4 στο Βρετανικό Μουσείο, 6 στο Βατικανό και 1 στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το 2006 προσετέθη νέα πτέρυγα στην οποία εκτίθενται συλλογές αρχαιοτήτων ελληνιστικής, ρωμαϊκής, παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής εποχής, μεταξύ αυτών η κεφαλή από το άγαλμα του Διονύσου, η εγκαίνιος λίθος και θωράκια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Θεολόγου.

D apopsiMOUSIOU3s

Newsletter

azuro

cieloemare2024

lebalcon ban

bsfrectclrnew