Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Ιστορία

D CASTELIΗ καθίζηση της Αφρικανικής Πλάκας κάτω από τη μικροπλάκα του Αιγαίου, δημιούργησε πολλά ηφαίστεια, διαμορφώνοντας ένα τόξο στο Νότιο Αιγαίο πάνω στο οποίο βρίσκεται και η Πάτμος. 

Η Πάτμος (Λάτμος κατά την αρχαιότητα) προϊστορικά κατοικήθηκε από τους Κάρες, aργότερα από τους Δωριείς και μετέπειτα από τους Ίωνες! Το όνομα Πάτμος πιστεύεται ότι προήλθε από το όνομα του όρους της Μικράς Ασίας Λάτμος. O Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες επειδή σκότωσε τη μητέρα του την Κλυταιμνήστρα, περνώντας με τους Αργείους βρήκε καταφύγιο στην Πάτμο.

Τα τείχη στην περιοχή Καστέλι χρονολογούνται από τον 6ο και 4ο π.χ. αιώνα και τα ευρήματα φανερώνουν την ύπαρξη ακρόπολης, με τους ναούς των Θεών Απόλλωνα και Διόνυσου καθώς και ιππόδρομο και τα ευρήματα, κυρίως σε τοίχους εκκλησιών, ότι η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτμου ανθούσε κατά την αρχαιότητα. 

Πολιούχος θεά του νησιού εθεωρείτο, η Πατμία Άρτεμις, στα ερείπια του οποίου χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, η μεγάλη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα. 

Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ρωμαίους, η Πάτμος γνωρίζει την παρακμή! Οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκαταλείπουν και το νησί χρησιμοποιείται πλέον από τους Ρωμαίους ως τόπος εξορίας!

Το 95 μ.χ ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης, ήλθε εξόριστος στην Πάτμο, από τον αυτοκράτορα Δομητιανό. Ενώ από τότε ξεκινάει η μεταχριστιανική ιστορία της Πάτμου μέχρι και τον 11ο αιώνα παρουσιάζεται ένα ιστορικό κενό. 

Τον 11ο αιώνα, η παρουσία του μοναχού Χριστόδουλου του Λατρηνού και η ανέγερση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλάζουν τα δεδομένα και διαμορφώνουν τον πολιτισμό που αναπτύσσεται κατόπιν. Τον 13ο αιώνα, δίδεται η άδεια να κτιστούν σπίτια κοντά στη Μονή για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τις πειρατικές επιθέσεις που ταλανίζουν το Αιγαίο. Μέρος της αστικής κοινωνία της Πόλης μετακομίζει στην Πάτμο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, μεταφέρει τον πολιτισμό της και οργανώνει το διαμετακομιστικό εμπόριο. Δημιουργείται ο συνοικισμός “Αλλοτινά”. Τα σπίτια εφάπτονται στα τείχη της Μονής για να μπορούν οι κάτοικοι, σκαρφαλώνοντας στα δώματα των σπιτιών τους να κλείνονται σ’ αυτήν και να προστατεύονται από τους πειρατές. Οι κάτοικοι ξανοίγονται στα πελάγη και φέρνουν πλούτη στο νησί. 

Τα παιδιά τους σπουδάζουν σε πόλεις της Δύσης. Ανασυντάσσεται το δυναμικό της Μονής με μορφωμένους μοναχούς, που φθάνουν τους 60. Χτίζονται σπίτια μεγάλα, πλούσια. Στολίζονται με σκαλιστά έπιπλα και κεντήματα. 

Το τέλος των βενετοτουρκικών πολέμων και η ύφεση στις πειρατικές επιδρομές, η αξιοποίηση της ναυτικής παράδοσης και η απουσία των Τούρκων, απλά εισπράττουν τους φόρους τους, αλλά στηρίζουν το Μοναστήρι, διαμορφώνουν μια πολιτεία ζηλευτή. Από το λιμάνι του νησιού περνούν έμποροι από την Βενετιά, την Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Οι Πάτμιοι χτίζουν αρχοντόσπιτα στο Βορινό φρύδι της Χώρας και νέες μεγάλες εκκλησίες και μοναστήρια. Το 1630 ήδη το νησί κατά τον περιηγητή STOCHOVE, έχει ένα λιμάνι μεγάλο και σίγουρο. Η πρώτη μαρτυρία για τη Σκάλα, που αναπτύσσεται σταδιακά σε οικισμό είναι από τον περιηγητή A. De la Monraye ο οποίος αναφέρει πως την περίοδο αυτή η Πάτμος έχει περίπου 4.000 κατοίκους, 93 μοναχούς και πάνω από 100 εκκλησίες. Ένας περιηγητής μετρά οκτακόσια σπίτια στη Χώρα και διακόσιες πενήντα εκκλησιές. Διαμορφώνονται οι πλατείες της Αγίας Λεσβιάς και του Δημαρχείου. Το κέντρο εμπορικών συναλλαγών δημιουργείται από τη είσοδο της Μονής, περνά τα Κρητικά φτάνει στην Αγία Λεσβιά και από το αρχοντικό Καλλιγά ως το αρχοντικό των Νατάληδων.

Ο ελληνιστής και ελληνολάτρης Jacgues Lacarriere ο οποίος στο βιβλίο του “Το Ελληνικό Καλοκαίρι” (L t grec Une Grce guotidienne de 4000 ans) υμνεί την Πάτμο σε εκατομμύρια αναγνώστες του, σημειώνει με θαυμασμό: 

«Σε μερικά σπίτια είδα δουλεμένες κασέλες, ζωγραφισμένα χωρίσματα, παλαιά πορτραίτα, οπάλινα λαμπογυάλια, ένας ολόκληρος κόσμος περασμένης πολυτέλειας που μου θυμίζει τα γερασμένα σαλόνια του Άθω…” , όσο για το τοπίο , «Κομπολόι από δροσιές όπου είναι ωραία να ξαποσταίνεις μέσα σ’ ένα άρωμα από ξεθυμασμένο λιβάνι…». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ 

95 μ.Χ. Εξορία Ιωάννη, Συγγραφή Αποκάλυψης 

1088 Ίδρυση της Ι. Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου 

1091 Επιδρομή Τούρκων στο νησί. 

1113 Ο περιηγητής και Ρώσος Ηγούμενος Δανιήλ φτάνει στο νησί. 

1127 Σαρακηνοί πειρατές επιτίθενται στο νησί. 

1186 Γίνεται επιδρομή Νορμανδών πειρατών. 

1191 Ο βασιλιάς Φίλιππος της Γαλλίας επισκέπτεται το νησί επ’ ευκαιρία της Γ’ σταυροφορίας. 

1207 Το νησί καταλαμβάνεται από Σταυροφόρους. Η Μονή ζητάει την προστασία του Πάπα. Ο Πάπας δέχεται. 

1418 Ο περιηγητής Nompar De Gaumont φτάνει στο νησί. Αναφέρεται η ύπαρξη δεύτερου Μοναστηριού. Οι κάτοικοι φτάνουν περίπου τους 100, πλην των μοναχών, και ασχολούνται με την αλιεία και τη γεωργία. 

1453 60 μοναχοί και άλλοι τόσοι πάροικοι καταγράφονται στο νησί. 100 περίπου οικογένειες προσφύγων εγκαθίστανται στην Πάτμο και δημιουργούν συνοικία. 

1454 Στο νησί καταφεύγουν ο Μητροπολίτης Σμύρνης Μεθόδιος, ο Μητροπολίτης Λυκίας Ματθαίος μαζί με άλλους κατατρεγμένους κληρικούς. 

1457 Κτίζεται η Εκκλησία της Παναγίας "Διασώζουσας". 

1461 Ο Πάπας Πίος ο Β’ αφορίζει όσους επιβουλεύονται την περιουσία της Μονής. 

1480 Οι Ιωαννίτες ιππότες κυριαρχούν στην Πάτμο μετά την νίκη  τους επί των Τούρκων. 

1523 Ανακατάληψη της Πάτμου από τους Τούρκους 

1540 Λήξη Ενετοτουρκικού πολέμου 

 1600 Η Σκάλα Πάτμου καθιερώνεται σαν ναύσταθμος.

1646 Καταστρεπτικός σεισμός. Ακολουθεί στερέωση των τειχών με δωρεά Ν. Μαθά (1652). Σκάρπα ΒΑ γωνίας. 

1659 Ο Μοροζίνης με τους Βενετούς καταστρέφουν και λεηλατούν τη Χώρα 

1684 Ιδρύεται μοναστήρι από τους Καπουκκίνους καλόγερους. Γίνονται αγαπητοί διότι γνωρίζουν Ιατρική και διδάσκουν Ιταλικά, τη γλώσσα του εμπορίου. Μεγάλο μοναστηριακό οικοδομικό πρόγραμμα Νεοφύτου Γριμάνη. 

1713 Ιδρύεται η Πατμιάδα του Γένους Σχολή. 

1720 Διανομή της γης μεταξύ της Μονής και του "Κοινού". Στη Χώρα αναφέρονται 800 σπίτια και 250 εκκλησίες. 

1768 Το 1768, με την έναρξη του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου η Πάτμος ανεξαρτοποιήθηκε από την Τουρκική κυριαρχία και τα πλοία της ύψωσαν τη Ρωσική σημαία.

1770 Κατά την επανάσταση των Ορλοφικών καταλήφθηκε από το Ρωσικό στόλο.

1774 Με τη συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή θα υπαχθεί πάλι στην Τουρκία

1820 Κατασκευή χρυσοποίκιλτου τέμπλου Καθολικού Μονής το 1820. 

1821 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας, ο Πάτμιος, ύψωσε το λάβαρο της Επαναστάσεως στην "Αγιά Λεβιά".

1836 Δόμηση των αρχοντικών των καραβοκυραίων στο φρύδι της Χώρας που "βλέπει" τη Σκάλα 

1906 Η Πατμιάδα μεταφέρθηκε στη Σάμο

1912 Ιταλική Κατοχή της Δωδεκανήσου και της Πάτμου 

1937 Ιδρύθηκε η Μονή του Ευαγγελισμού

1943 Ναζιστική Κατοχή της Δωδεκανήσου και της Πάτμου 

1944 Απελευθέρωση της Πάτμου από την ναζιστική κατοχή 

1947 7η Μαρτίου: Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα 

1947 Επαναλειτούργησε η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

1981 Ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως "Ιερά Νήσος Πάτμος".

1988 Γιορτάστηκαν τα 900 χρόνια από την ίδρυση της Μονής.

1995 Εορτασμός των 1900 χρόνων από την συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννου 

1999 Η Ουνέσκο ενέταξε την Πάτμο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

 

Newsletter

azuro

cieloemare2024

lebalcon ban

bsfrectclrnew