Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Έθιμα – Πανηγύρια

Σε όλες τις λειτουργίες και τους εσπερινούς των εξωκκλησιών γίνεται το γνωστό σε όλους πατινιώτικο καφέδισμα και κέρασμα με ελληνικό καφέ, παραδοσιακές πίτες και γλυκά. Σε πολλούς ο καφές σερβίρεται με ανθόνερο.
Μεγάλο κοινωνικό γεγονός είναι η ονομαστική εορτή, κατατάσσεται στον τρόπο ζωής  του νησιού. Η ονομαστική εορτή κρατάει 40 μέρες.

Τοπικές εορτές

26 Σεπτεμβρίου και 8 Μαΐου. Εορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ο Ευαγγελιστής.
21 Οκτωβρίου και 16 Μαρτίου. Η εορτή του Οσίου Χριστοδούλου του κτήτορος της Ιεράς Μονής Πάτμου.
6 Οκτωβρίου. Εορτή του Απόστολου Θωμά.
19 Ιανουαρίου ο Άγιος Μακάριος Καλογεράς ο ιδρυτής της Πατμιάδος Εκκλησιαστική Σχολής και δάσκαλος του Γένους.
7 Μαρτίου. Επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. 

Πανηγύρια

Αγίου Παντελεήμονα  26 Ιουλίου.

AGIOS-PANTEL-XILIOMOs Παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται πανηγύρι στο νησί Χιλιομόδι . Το απόγευμα της παραμονής από πολύ νωρίς το απόγευμα, καΐκια φεύγουν από το λιμάνι της Σκάλας για το Χιλιομόδι με πιστούς και επισκέπτες του νησιού για να παρακολουθούν τον Εσπερινό στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που χοροστατεί ο καθηγούμενος Πάτμου και στη συνέχεια το πανηγύρι συνεχίζεται με τρικούβερτο γλέντι στο ταβερνάκι με μουσική χορό και υπέροχο φαγητό.

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησί Χιλιομόδι, ξεχωρίζει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την παραδοσιακή θρησκευτική τελετή, την πανέμορφη φύση, το ελκυστικό τοπίο, την καταγάλανη θάλασσα, το γλέντι και το υπέροχο φαγητό. Όλα αυτά είναι στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό για τους επισκέπτες.

ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ  5 Αυγούστου.

Παραμονή της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Γιορτάζει η εκκλησία του Χριστού που βρίσκεται στον Κάτω Κάμπο στο δρόμο για τη Λάμπη. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, συνεχίζεται γλέντι στα εστιατόρια του Κάτω Κάμπου.

Πανηγύρι Παναγίας Γερανού

15 Αυγούστου. Ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Παναγιάς, γίνεται μετά τον Εσπερινό  το φημισμένο  πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού. Το εξωκλήσι της Παναγιάς του Γερανού, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της ομώνυμης περιοχής του νησιού μας, είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία και από τα ωραιότερα τοπία της Πάτμου, που το επισκέπτονται χιλιάδες   ξένοι και ντόπιοι κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

D geranos PAN 3

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε προχριστιανική συνοικία με τείχη και πιθανόν παλαιός ειδωλολατρικός ναός που στα ερείπια του κτίστηκε χριστιανικός ναός, που κι αυτός έπεσε, και πάνω στα ερείπια του κτίστηκε ο σημερινός δίκλιτος ναός, από ψαράδες και κατοίκους του Κονσολάτο Σκάλας Πάτμου. Το εκκλησάκι κτίστηκε πριν 160 χρόν

ια, πάνω σε παλαιότερο κτίσμα και αποτελείται από 2 μικρούς ναΐσκους, ( Κοίμηση της Θεοτόκου και  Αγία Ιουλιανή) με ένα κοινό πρόναο. Από εκεί αγναντεύει κανείς, όλη την είσοδο της Πάτμου, τη Χώρα με το Μοναστήρι και τα γύρω νησιά, όπως Χιλιομόδι , Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς, Μαράθι κ.λ.π. Με τη φροντίδα της εκάστοτε Επιτροπής διατήρησης και διαφύλαξης του εξωκλησιού που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής Κονσολάτο της Πάτμου, οργανώνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά νησιώτικα πανηγύρια που γίνονται στην Πάτμο το Δεκαπενταύγουστο. Από νωρίς γίνεται ο εσπερινός. Η εκκλησία και ο περίβολος της κατακλύζεται από πολύ κόσμο. Επισκέπτες, ντόπιοι, παιδιά νέοι ηλικιωμένοι, όλοι δίνουν το παρόν στην Παναγιά του Γερανού. Μετά το τέλος του εσπερινού ξεκινάει σιγά-σιγά το φαγοπότι και το γλέντι, που κορυφώνεται με τη μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα και χορό μέχρι πρωίας.

Πανηγύρι Αγίας Θέκλας

24 Σεπτεμβρίου εορτάζει η Αγία Θέκλα η Οσιαπόστολος Το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας ευρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησάκι απέναντι από το Αγριολιβάδι. Από νωρίς την παραμονή καταφθάνουν βάρκες ναυλωμένες με επισκέπτες. Μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία προσφέρεται πλούσιο καφέδισμα . Το βράδυ στήνεται τρικούβερτο γλέντι με φαγητό, κρασί και τραγούδι.

Πανηγύρια Αναλήψεως 

Πανηγύρι Αναλήψεως στον Κάμπο

ANALHPSI-KAMPOS-2s

Πανηγύρι αναλήψεως στην Χώρα

ANALHPSI-XORAs

Πανηγύρι Αρκιών 

Στους Αρκιούς τα εννιάμερα  της Παναγίας 23  Αυγούστου, γίνεται το γνωστό πανηγύρι της Παναγιάς , όπου συρρέουν πολλοί επισκέπτες για να γλεντήσουν. Το γλέντι γίνεται  στην πλατεία, δίπλα στη θάλασσα,  όπου   οι ταβέρνες βγάζουν τα τραπέζια τους και γιορτάζουν όλοι μαζί  μέχρι πρωίας, με τοπική κουζίνα, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς .

Newsletter

azuro

cieloemare

lebalcon ban

bsfrectclrnew