Επισκέψεις

Θρησκευτικά Δρώμενα

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Πάτμο. 

Η τελετή του Ιερού  Νιπτήρα

DSC04971smartresizeindividual

DSC04971smartresizeindividual
Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα που είναι αφιερωμένες στα Πάθη και στην Ανάσταση του Χριστού, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν έντονα τις μέρες αυτές. Τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μοναδικό θέαμα της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη, τον Νιπτήρα, στην πλατεία της Λόζας . Ο Νιπτήρας αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του και της προσευχής του στον κήπο της Γεθσημανής. Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, που τελείτο ανά τους αιώνες στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο, στη Ρώμη και στο Βυζάντιο. Η Ακολουθία του Ι. Νιπτήρα αποτελείται από τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος εξελίσσεται η συνομιλία με τις παρακαταθήκες του Χριστού μας προς τους μαθητές, τονίζοντας τους τη διακονία και όχι την εξουσία Στο δεύτερο μέρος η ταπείνωση, όπου o Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών. Το τρίτο μέρος της Ακολουθίας είναι η αγωνία και η προσευχή στη Γεθσημανή.
«Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων», τελείται αδιαλείπτως από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής, αρχικά στο καθολικό ή στην αυλή της.

Τον 16ο αιώνα μεταφέρθηκε στον εκτός της Μονής χώρο και γίνεται ως τις μέρες μας σε μια απ' τις πλατείες της Χώρας, πότε Δυτικά, σ΄αυτήν που φέρει το όνομα του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου, ή αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, Ανατολικά, στην πλατεία της Αγιά- Λε (σ)βιάς ή Πατριάρχου Θεοφίλου Παγκώστα.

Κυριακή του Πάσχα. Ο εσπερινός της Αγάπης. 

Μία άλλη συγκλονιστική εμπειρία θα ζήσουν, όσοι παρακολουθήσουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πάτμου, τον εσπερινό της Αγάπης την ημέρα του Πάσχα. Θα ακούσουν το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε πολλές γλώσσες και στην Ομηρική διάλεκτο.

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής μοιράζει κόκκινα αυγά.

Περιφορά των Εικόνων. 

PERIFORA-EIKONON2

PERIFORA-EIKONON2
Την Τρίτη της Διακαινησίμου,(Πάσχα)  γίνεται η περιφορά των εικόνων στα σπίτια της κάθε ενορίας, ένα κατάλοιπο παλιάς λατρευτικής παράδοσης που τις ήθελε να φτάνουν μέχρι τα απόμακρα χωράφια για να ζητηθεί η εύνοια του Θεού στην καλλιεργημένη γη με τις αναγκαίες βροχές.

Το έναυσμα δίνεται από τη Χώρα όπου ο ηγούμενος και οι αδελφότητα της Μονής ξεκινώντας από τη Μεγάλη Παναγιά, περιφέρουν τις εικόνες, με στάσεις στις πλατείες της Χώρας και συνέχεια στα σπίτια της Χώρας.

 

 

 

 

PERIFORA-EIKONON2s
PERIFORA-EIKONON2s

 

Επιτάφιος της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Την 14η Αυγούστου παραμονή της Κοιμήσεως της Παναγιάς, γίνεται η περιφορά και η λιτανεία του επιταφίου της. Στη λιτανεία της περιφοράς, προεξάρχει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάτμου και Πατριαρχικός Έξαρχος με τη συνοδεία του ιερού κλήρου του νησιού.

Είναι η αντίστοιχη με τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής. 

 

Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

DSCN8649web

Newsletter

seahorse2019

patmosweb2020banner

PATMOS1

SAMUDRA-sima

lebalcon ban

bsfrectclrnew