Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Αδελφοποιήσεις

Η Πάτμος είναι αδελφοποιημένη με τρεις Ευρωπαϊκούς Δήμους: Toν Δήμο  Ρώμης Grottaferatta, τον Δήμο Βρυξελλών Auderghem και τον Δήμον του  Σόμερσετ της Αγγλίας,  Glastonbury. 

Αδελφοποίηση με τον δήμο Βρυξελλών AuderghemADELFOPOIISH-AUDERGHEMcop

Η Αδελφοποίηση δήμου AUDERGHEM Βελγίου και Δήμου Πάτμου υπεγράφη τυπικά, στις 24 Μαΐου 2002 σε μια ακαδημαϊκή συνεδρίαση του Δ.Σ στο Δημαρχείο της πόλης του AUDERGHEM, από τον δήμαρχο και υπουργό Περιβάλλοντος και Εμπορίου του Βελγίου κ. DIDIER GOSUIN και τον δήμαρχο Πάτμου κ. Ματθαίο Μελιανό.

Στην τελετή της αδελφοποίησης, παρέστησαν όλες οι αρχές των Βρυξελών και πολλοί υπουργοί του Βελγίου. Παρευρέθησαν ο Έλληνας πρέσβης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής αστυνομίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Μεταξύ των δήμων γίνονται πολιτιστικές ανταλλαγές. 

Αδελφοποίηση με την GROTTAFERRATA

ADELFOPOI-GROTTAFERRATAΗ Αδελφοποίηση με τον Δήμο της Ρώμης Grottaferatta έγινε 20 Μαρτίου 2004. 

Την Πάτμο και την GROTTAFERRATA, συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία. Στην GRATTAFERRATA ζει από το 1004 η ελληνορθόδοξη παράδοση. Η θεία λατρεία είναι ίδια με αυτή των ορθοδόξων εκκλησιών. Με τους κατοίκους της πόλης,  συνδέει την Πάτμο κάτι κοινό: ένα ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κρυπτοφέρης που πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου ημέρα μνήμης του Αγίου Νείλου. 

Το 2004 το μοναστήρι γιόρτασε με λαμπρότητα τα 1000 χρόνια από την ίδρυση του.

Οι σχέσεις της Κρυπτοφέρης με την Πάτμο ξεκίνησαν ουσιαστικά το 1937 όταν ο ηγούμενος της Ισίδωρος επισκέφθηκε το νησί.

 Ίσως όμως να ανάγονται και στα χρόνια του Βυζαντίου όταν η Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου είχε σχέσεις με μοναστήρια της Καλαβρίας, απ΄ όπου προήλθαν και οι μοναχοί της GROTTAFERRATA. Η παράδοση των σχέσεων με την Πάτμο συνεχίζεται στις 20 Μαρτίου 2004 όταν στην αίθουσα της βιβλιοθήκης της Μονής Παναγίας Κρυπτοφέρης, παρουσία του δημάρχου της πόλης Angelo Viticchie , του ηγουμένου της Μονής και των 7 δημάρχων των αδελφοποιημένων με την GROTTAFERRATA, έγινε η αδελφοποίηση της με την

GROTAFERRATA2Πάτμο. Τον δήμαρχο Πάτμου κ. Καμπόσο, εκπροσώπησε               ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Γρύλλης, 

Για την αδελφοποίηση, ο Δήμος GROTTAFERATA στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, βάπτισε ένα δημόσιο πάρκο της πόλης, σε Giardini di Patmos( Κήποι της Πάτμου). Το πάρκο είναι στην καρδιά της πόλης,  παλιά ονομαζόταν «Κήπος της       Αγίας Καρδιάς». 

Στον χώρο αυτό στεγάζεται ένα συγκρότημα σχολείων που αριθμεί 500 μαθητές. Αυτή η περιοχή είναι η «ΑΓΟΡΑ» των παιδιών. Υπάρχει θέατρο, ένα γήπεδο για τα πιο μικρά παιδιά, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο και ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο. 

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 με την ονοματοδοσία ενός δρόμου στη GROTTAFERRATA στη Σκάλα σφραγίστηκε και από την πλευρά της Πάτμου η διαδικασία της αδελφοποίησης.

Αδελφοποίηση με τον Δήμο του Σόμερσετ της Αγγλίας Glastonbury.

ADELFOPOIHSH-GLASTON-22

Η αδελφοποίηση με το δήμο Glastonbury έγινε 21 Σεπτεμβρίου 2009 στην Αγγλική πόλη. Ο δήμαρχος της πόλης κ. Edward James είχε ετοιμάσει μία εξαιρετική τελετή συμπεριλαμβανομένου ρεσιτάλ από τον John Dalton με την κελτική άρπα του και παραδοσιακού αγγλικού γεύματος στους καλεσμένους. Στην τελετή, εκτός από το δήμαρχο του Glastonbury , το Δ.Σ. του Δήμου και πολίτες του Glastonbury εκπρόσωποι του Δήμου Πάτμου και πολίτες οι οποίοι είχαν πολλές επαφές, και συζήτησαν πολιτιστικές και αθλητικές αναταλλαγές.  

Σύμφωνα με το ιστορικό της αδελφοποίησης ,  έχει χαρακτηριστεί αδελφοποίηση στο διηνεκές . H πρόταση για την αδελφοποίηση, που αποδέχθηκε το Δ.Σ. Πάτμου το Μάρτιο 2008, έγινε από την αγγλική πόλη μετά από επίσκεψη στο νησί μας μιας μικρής αποστολής αποτελούμενης από την αντιδήμαρχο κ. Zo d’Ay, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον Αντιδήμαρχο του Glastonbury, Edward James, με τη σύζυγο του .

. Συναντήθηκαν με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και το Δήμαρχο της Πάτμου. Διαπίστωσαν ότι η Πάτμος και το GLASTONBURY έχουν κοινά ιστορικά στοιχεία που πηγάζουν από τον Χριστιανισμό, όπως π.χ. στην αρχαία ιερή νήσο Avalon, έζησε ο Ιωσήφ από Αριμαθαίας και στην Πάτμο ο Ιωάννης ο Θεολόγος ο Αγαπημένος μαθητής του Χριστού που ο καθένας μετέφερε στις περιοχές αυτές τον Χριστιανισμό.

Να σημειώσουμε ότι η αδελφοποίηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ελλάδας. 

 

Newsletter

azuro

cieloemare2024

lebalcon ban

bsfrectclrnew