Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο
ΠΑΤΜΟΣ: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
H Πάτμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.Η ανακήρυξη της σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, έγινε για το ιστορικό κέντρο του νησιού (Χώρα), τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης.
Τα κριτήρια της ανακήρυξης σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, την αδιάκοπη εξέλιξη της από τον 12ο αιώνα ως θρησκευτικό κέντρο προσκυνήματος και τις αναλλοίωτες θρησκευτικές τελετές μέσα στους αιώνες.
Αναλυτικά τα κριτήρια είναι:
1.To ιστορικό κέντρο (Χώρα) είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που εξελίσσεται ασταμάτητα από το 12ο αιώνα όπως και οι θρησκευτικές τελετές που εξακολουθούν να τελούνται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, αμετάβλητες.
2.Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στο νησί Πάτμος μαζί με τη μεσαιωνική χώρα, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού ελληνικού θρησκευτικού κέντρου προσκυνήματος με πολύ σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
3.Το Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το βιβλίο της Αποκαλύψεως .
Το πρακτικό της απόφασης της Επιτροπής της UNESCO αναφέρει: «Η Μονή, το Ιερό Σπήλαιο και η Χώρα της Πάτμου, αποτελούν μοναδικό παραδοσιακό Ορθόδοξο Προσκύνημα, που συνδυάζει την σταδιακή και αδιάκοπη εξέλιξη από τον 12ο αιώνα, με την διατήρηση θρησκευτικών παραδόσεων και τελετών της παλαιοχριστιανικής εποχής».
Έξι χρόνια μετά, Κυριακή 27 Αυγούστου 2006 παρουσία του καθηγητή και συντονιστή των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Herb Stovel και πολλών επισήμων.
Ο χρυσόβουλος λόγος του Αλέξιου Α' Κομνηνού έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο παγκόσμιας τεκμηριωμένης κληρονομιάς
Γροίκος: Από τους ομορφότερους κόλπους στον κόσμο.
Ο κόλπος του παραθαλάσσιου οικισμού Γροίκος είναι μαγευτικός και έχει αναγνωριστεί και ενταχθεί στους ομορφότερους κόλπους του κόσμου από την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση ‘‘the most beautiful bay in the world’’ που στηρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Έχει θέα την πέτρα της Καλικατσού, και είναι πλήρως οργανωμένη παραλία. Διαθέτει εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα.
Πρώτη στους 10 ειδυλλιακότερους προορισμούς.
Το 2009 η Πάτμος κατετάγη σε ειδική έρευνα του περιοδικού FORBES στην κορυφή των 10 πιο ειδυλλιακών προορισμών της Ευρώπης. Μέρη που χαρακτηρίζονται μοναδικά, μαγικά αλλά και προσιτά σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής και απόκτησης σπιτιών. Η κατάταξη έγινε σε ειδική έρευνα του περιοδικού FORBES μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Σύμφωνα με το FORBES εκτός από τις πολλές εκκλησίες που διαθέτει και την σύνδεσή του με τη θρησκεία και την ιστορία του Ιωάννη του Θεολόγου που έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το νησί θεωρείται από τα ομορφότερα και ειδυλλιακότερα παρθένα μέρη για διακοπές.
Aνεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Πάτμου
Οι Aνεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Πάτμου βραβεύτηκαν από την Europa Nostra το 2012 ως "το καλύτερο έργο αποκατάστασης και συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς".
Οι 28 νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ Europa Nostra για το 2012, επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων από 31 χώρες.
Το ένα από τα τέσσερα βραβεία δόθηκε για τους "Ανεμόμυλους της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου" Η κριτική επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει διάφορους μύλους από όλη την Ευρώπη για τα βραβεία. Η επιτροπή συμφώνησε ότι οι ανεμόμυλοι της Πάτμου είχαν αποκατασταθεί στη λεπτομέρεια τους, και οι προτεινόμενες χρήσεις είχαν φαντασία όσο αφορά την μελλοντική παραγωγή και την εκπαίδευση.
Τι είναι η Europa Nostra.
Η Europa Nostra είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ευρωπαϊκής εμβέλειας, εκπροσωπώντας 250 ΜΚΟ σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες. Υποστηρίζεται από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από περισσότερα από 1500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών της έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.Τα βραβεία απονεμήθηκαν την 1η Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια τελετής στο μοναστήρι Jerοnimos της Λισαβόνας, παρουσία του προέδρου της Europa Nostra Πλασίντο Ντομίνγκο, του προέδρου της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Ανδρούλας Βασιλείου.
Τιμητικά στις 7 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου Europa Nostra και στην Πάτμο.
Coesima: H ΠΑΤΜΟΣ στους 7 Θρησκευτικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Η Πάτμος από το 2004 έχει ενταχθεί στους 7 Θρησκευτικούς προορισμούς της Ευρώπης μέσω του προγράμματος COESIMA.
Στους επτά προσκυνηματικούς αυτούς τόπους περιλαμβάνονται : Λούρδη (Γαλλία), Φατιμά (Πορτογαλία), Τσεστόχωβα (Πολωνία), Αλτοετινγ (Γερμανία) Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα(Ισπανία), Λορέτο (Ιταλία) και Πάτμος (Ελλάδα). Υπενθυμίζεται ότι οι πόλεις αυτές φιλοξενούν ετησίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια προσκυνητών από 150 και πλέον χώρες. Στόχος του προγράμματος COESIMA ήταν η συγκρότηση ενός μονίμου Δικτύου των επτά σημαντικότερων Προσκυνηματικών τόπων στην Ευρώπη, των οποίων η οικονομία περιστρέφεται γύρω από το ίδιο θέμα.
Με αυτόν το τρόπο επεδίωξαν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη διαχείριση της δραστηριότητας αυτής, προς όφελος των περιοχών και των επισκεπτών τους, να τονώσουν την οικονομία τους, να προωθήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαρκή προβολή των τόπων αυτών.