Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου

EVAGGELISMOS-EXOTERIKAΚτίστηκε το 1613 από τον ιερομόναχο του μεγάλου Μοναστηριού Νικηφόρο καταγόμενο από την Κρήτη. 

Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χώρας . Αποτελείται από το ναό της Ευαγγελίστριας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά και από έναν τριώροφο αμυντικό πύργο με το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου. Η ίδρυση της Μονής του Ευαγγελισμού χρονολογείται από το 1937 από τον ιερομόναχο και πνευματικό Αμφιλόχιο Μακρή, την μεγάλη πνευματική μορφή, που εργάστηκε σκληρά για τη σύσταση και ανάπτυξη της. 

Το μοναστήρι είναι μοναδικό παράδειγμα οργανωμένης μοναστικής κοινωνίας μέσα στο οποίο ζουν μοναχικά περισσότερες από 40 καλόγριες. Εκτός από την προσευχή και τα λειτουργικά τους καθήκοντα, ασχολούνται με την προσφορά στους έχοντες ανάγκη, την κηπουρική, τη μελισσοκομία και τη το κέντημα της βυζαντινής κυρίως τεχνικής που ονομάζεται «σπίθα» και την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν.
EVAGGELISMOS3Οι εικόνες είναι του  15ου,16ου και 17ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης πολλές εικόνες  της  αγιογράφου και μοναχής Ολυμπιάδας, μαθήτριας του εξαίρετου Κόντογλου.  

 

 

 

 

 

 

 

 Ιερά Μονή Άγια των Αγίων

Είναι μικρό γυναικείο Μοναστήρι και βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής νοτιοδυτικά του μεγάλου Μοναστηριού. Ιδρύθηκε το 1579. Τρισυπόστατος Ναός. Ο κεντρικός Ναΐσκος είναι αφιερωμένος στα «Εισόδια της Θεοτόκου» και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

 

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

ZOODOHOS PIGI

Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται νοτιοδυτικά του μεγάλου Μοναστηριού ιδρύθηκε το 1607 από τον Πάτμιο ιερομόναχο Παρθένιο Παγκώστα με σιγίλιο του οικουμενικού Πατριάρχου Τιμόθεου του Β’. 

Η Μονή διαθέτει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο και μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1500. 

Με πόρους του Β' ΚΠΣ έγιναν εργασίες αναστήλωσης της Μονής και με παρέμβαση, αποκατάσταση και οργάνωση εξοπλισμού των κοινοβιακών και επισκέψιμων χώρων, συντήρηση των τοιχογραφιών και 60 επιλεγμένων εικόνων. ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 και παραδίδεται για χρήση. 

Πρόκειται για το δεύτερο σε έκταση και σημασία πατμιακό μοναστικό συγκρότημα, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενώ οι τοιχογραφίες του καθολικού, έργο κρητικού, πιθανότατα, εργαστηρίου των αρχών του 17ου αιώνα, αποτελούν ένα από τα πληρέστερα ζωγραφικά σύνολα της Δωδεκανήσου. Επιστέγασμα των παραπάνω εργασιών αποτέλεσε η δημιουργία  της έκθεσης των φορητών εικόνων και κειμηλίων της Μονής, που συντηρήθηκαν από την Εφορεία. 

ZOODOXOS-PHGH-MOUSsΗ έκθεση στεγάζεται στον όροφο του Ηγουμενείου, του κεντρικού πυρήνα του συγκροτήματος και τιτλοφορείται «Θησαυροί εκκλησιαστικής τέχνης στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου». 

Στις 16 και 17 Ιουνίου 2007 επέτειο της κοιμήσεως του ιδρυτή της και κτήτορα Παρθενίου Παγκώστα (†17 Ιουνίου 1629) πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με την παρουσίαση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεσθεί, προσφέροντας, παράλληλα, την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο ευρύ κοινό, να γίνουν κοινωνοί της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. 

Ναοί

Η Πάτμος διαθέτει μία πλούσια κληρονομιά σε Ιερούς Ναούς κυρίως στη Χώρα. Ναούς που συναντά κτισμένους ακόμα και μέσα στα σπίτια. Πολλοί αυτό αυτούς είναι ενορίες, με εφημέριους και λειτουργούνται τις Κυριακές και τις εορτές. 

Σκάλα

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Λιμένα Σκάλας

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λιμένα Σκάλας

Άγιος Φωκάς. 

Χώρα

Παναγία των Κοιμητηρίων 

Μεγάλη Παναγιά 

Ιερός Ναός Υπαπαντή

Ιερός Ναός Αγίας Διασώζουσα Χώρα

AG DIASOZOUSAΟ Ιερός ναός της Παναγίας Διασώζουσας  κτίσθηκε  πριν το 1500 μ.χ.  από  πατμιακή οικογένεια.   Το 1599 ο ναός ανακαινίσθηκε  από δωρεές Πατμίων,  εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που γι αυτό ονομάστηκε Διασώζουσα.  Έχουν καταγραφεί  πολλά θαύματα μεταξύ αυτών και   σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η  διάσωση  το 1732  του  Πάτμιου Ευστράτιου Γλυκονικήτα  από τα χέρια των Πειρατών.

Το 1732, εποχή κατά την οποία η πειρατεία των Αλγερινών και άλλων πειρατών ελυμαίνετο τη Μεσόγειο και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ο  Πάτμιος  Ευστράτιος Γλυκονικήτας ενώ ψάρευε  στην παραλιακή θέση Κουβάρι όπου  υπάρχει το κάθισμα του αγίου  Ιωσήφ του Μνήστορος,   συνελήφθη, ληστεύθηκε,  αιχμαλωτίστηκε  και μεταφέρθηκε στην Τρίπολη της Βόρειας Αφρικής, όπου φυλακίστηκε  από Αλγερινούς πειρατές. Μεγάλο πένθος έφερε στην οικογένεια του διότι νόμισε ή ότι πνίγηκε ή ότι δολοφονήθηκε από κακοποιά ξένα στοιχεία. 

Παρηγοριά του  Γλυκονικήτα, ήταν οι προσευχές του στην    Παναγία   Διασώζουσα , που την παρακαλούσε μέρα και νύχτα να τον γλυτώσει από τη φυλακή.  Μετά από τρία χρόνια, ενώ προσευχόταν παρακαλώντας την  για την σωτηρία του, παρουσιάζεται μπροστά του μέσα στη φυλακή μια μεγαλόσωμη, σεμνοπρεπής γυναίκα, η οποία του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Στην ερώτηση του δε ποια ήταν η Παναγία απάντησε:  Διασώζουσα με ονομάζουν και είμαι γνωστή σου. Πριν καλά - καλά συνειδητοποιήσει την απάντηση, ο Γλυκονικήτας βρέθηκε ξαφνικά  ελεύθερος   στην παραλία της  περιοχής Κουβάρι, όπου είχε προ τριετίας συλληφθεί από τους πειρατές όταν ψάρευε. 

Ο Γλυκονικήτας επέστρεψε στο σπίτι του στη Χώρα, όπου η γυναίκα του  δεν τον αναγνώρισε , γιατί οι κακουχίες της φυλακής και τα βασανιστήρια τον είχαν κάνει αγνώριστο.  Για να του ανοίξει και να τον δεκτεί,   άρχισε να εξιστορεί  πράξεις, γεγονότα και περιστατικά της οικογένειάς τους.

Τέλος και προκειμένου να ευχαριστήσει την Παναγία την Διασώζουσα που τον  έσωσε,   δημιουργεί την αργυρή επένδυση της εικόνας της με όλα τα ασημικά σκεύη του σπιτιού του. .  Επιστρέφοντας μάλιστα από τον τεχνίτη με την επένδυση στα χέρια του, προκειμένου να καλυφθεί η θαυματουργή εικόνα, βρίσκει στο δρόμο μερικά χρυσά φλουριά, με τα οποία και επιχρύσωσε τον ασημένιο επενδυτή της Παναγίας της Διασώζουσας όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα.

Από τότε κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί, συρρέουν στην Αγρυπνία της και στην περιφορά της εικόνας της .

Δημοτικοί Ιεροί Ναοί-Καθίσματα

Άγιος Βασίλειος

Άγιοι Απόστολοι 

Απολλού 

Κάμπος

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας


KAMPOS EVAGGELISTRIA 2

 

Newsletter

azuro

cieloemare

lebalcon ban

bsfrectclrnew