Δωρητές
Ο Δήμος της Πάτμου μέσα στους αιώνες έτυχε ευεργετημάτων από πολίτες της. Οι κυριότεροι ευεργέτες και δωρητές είναι οι παρακάτω:
Νικόλαος Γεωρ. Μανιάς.
Ο Ν. Γ. Μανιάς, γεννήθηκε στην Πάτμο και πέθανε στη Μανσούρα της Αιγύπτου το 1918. Με διαθήκη του, κληροδότησε από την περιουσία του που έφτανε στις 15 000 λίρες Αιγύπτου, στην τότε κοινότητα Πάτμου 3000 λίρες, θέτοντας σαν όρο όπως, από τους τόκους των 2000 λιρών να προικίζονται κάθε χρόνο δύο άπορα κορίτσια κι αν υπάρχουν περισσότερα να επιλέγονται με λαχνό και οι υπόλοιπες 1000 λίρες, να τρέφονται άπορες οικογένειες της Πάτμου και οι τόκοι, να διανέμονται δεκαπέντε μέρες πριν το Πάσχα. Το ποσόν αυτό το κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή η διαδικασία αυτή να τελεί υπό την εποπτεία και επιστασία του εκάστοτε ηγουμένου της Ιεράς Μονής. Ο μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας άφησε και 500 λίρες για τους Έλληνες πολεμιστές που έπεσαν στον Εθνικό αγώνα. Κληροδότησε επίσης στο Δήμο της Πάτμου το σπίτι του μετά του περιβόλου αυτής, για να χρησιμοποιηθεί ως Σχολή Θηλέων.
Ιωάννης Καμποσέλλης
Είναι Μέγας ευεργέτης της Πάτμου. Το 1887 έχτισε διώροφο Παρθεναγωγείο (το σημερινό Δημοτικό κατάστημα) στην πλατεία του Ξάνθου , και το δώρησε στην κοινότητα Πάτμου. Στη συνέχεια η κοινότητα της Πάτμου λειτούργησε τον όροφο ως κοινοτικό γραφείο και το ισόγειο φαρμακείο..Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως Δημοτικό κατάστημα και έχουν εγκατασταθεί όλες οι υπηρεσίες του και στους δύο ορόφους..
Παρθεναγωγείο έκτισε και στη Σκάλα.
Ο Ιωάννης Καμποσέλλης πολύ νέος ταξίδεψε ως ναυτικός στην Οδησσό κάνοντας διαμετακομιστικό εμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες έδεσε τα πλοία του Τσάρου της Εποχής στο λιμάνι, διότι παρά τις προσπάθειες των καπεταναίων τους λόγω της μεγάλης φουρτούνας ήταν έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Γι αυτό όταν ο τσάρος ευγνώμων του είπε τι θέλεις να σου δώσω, ο νεαρος Καμποσέλλης του ζήτησε το 5% των ακαθάριστων εσόδων του λιμανιού της Οδησσού. . Εκείνος από ευγνωμοσύνη του το έδωσε.
Θεολόγος Γρύλλης
Θεμιστοκλής Φούντης
Αντώνιος Βαβουλάς
Στέφανος Γρύλλης
Χρήστος Γέννης
Ο αείμνηστος Χρήστος Γέννης δώρησε οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων στον Δήμο της Πάτμου και κτίστηκε στη σημερινή του θέση το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Πάτμου, το οποίο σήμερα φιλοξενεί εκτός από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Πάτμου.