Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Καθίσματα

Αγίων Πάντων Κουμάνας.

KOUMANA1Είναι κτισμένο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Σκάλας στην Πάτμο και καθιερώθηκε στη λαϊκή συνείδηση, ως "Κάθισμα Παναγιάς Κουμάνας" εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Το Κάθισμα κτίσθηκε το 1782 με την άδεια της αδελφότητας της Μονής Πάτμου από τον Άγιο Μακάριο Νοταρά Επίσκοπο Κορίνθου, μέλος του κινήματος των Κολλυβάδων που ήρθε στην Πάτμο όταν εξορίστηκε από την Κόρινθο επειδή κατηγορήθηκε πως υπέθαλψε επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων. Ο Άγιος Μακάριος ασχολήθηκε με την αντιγραφή χειρογράφων και κωδίκων. Σημαντικό μέρος από τα κείμενα της Φιλοκαλλίας οφείλονται στην εργασία του Αγίου Μακαρίου. 

Πανηγυρίζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων και στις 17 Απριλίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μακαρίου. +30 22470 31489 

Κάθισμα Απολλώ

Βρίσκεται βορειοανατολικά του Γερανού στην περιοχή Θερμιά.D APOLOU 

Ανοικοδομήθηκε από τον μοναχό Απολλώ και αποτελείται από έναν μικρό ιερό ναό, κελιά και περιτείχισμα. Το χαριτωμένο λιμανάκι που βρίσκεται εκεί, βγάζει από τα έγκατα της γης ζεστό νερό. 

Πανηγυρίζει των Αγίων Πάντων.

 

 

 

 

Αγίου Νεκταρίου στα Λουκάκια.

LOUKAKIAΤο κάθισμα με τρία κελιά, κτίστηκε το 1955 από τον προηγούμενο της Μονής Θεολόγου Αρχιμ. Παύλου Νικηταρά  το δε εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου το 1968 ακριβώς απέναντι από το νησάκι Πιλάφι όπου εκεί υπήρχε κάθισμα ερημητήριο και μέσα σε μία σπηλιά ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον άγιο Λουκά. Πανηγυρίζει 9 Νοεμβρίου .  
Πριν από μερικά χρόνια ο Προηγούμενος της Μονής του Θεολόγου Αρχιμ. Παύλος Νικηταράς αγόρασε την περιοχή απέναντι από το νησάκι, στην παραλία και άρχισε να κτίζει το 1955 νέο κάθισμα με ναϋδριο αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο (1968) και παραπλεύρως 3 κελιά.
Σήμερα και με τη βοήθεια του ανιψιού του Αρχιμ. Αντίπα Νικηταρά, το Κάθισμα αυτό έχει επεκταθεί σημαντικά με προσθετική πολλών κτισμάτων, κελιών, αρχονταρικίου και άλλων. Ο  περιβάλλον χώρος είναι κατάφυτος και καταπράσινος από πολλών ειδών δένδρα και φυτά.

Οσίου Χριστοδούλου Αλυκών 

OSIOS XRISTOD ALYKESjpgΒρίσκεται στην περιοχή Αλυκές και είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή του Μεγάλου Μοναστηριού Όσιο Χριστόδουλο.  Πανηγυρίζει στη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου, 16 Μαρτίου και 21 Οκτωβρίου. Πρώτη ιστορική μαρτυρία βρίσκουμε στο Βραβείο της Μεγάλης Μονής του Θεολόγου, όπου αναφέρονται οι κοιμήσεις δυο αδελφών στην Αλυκή, του Ματθαίου και του Νεκταρίου.
Ο τελευταίος επιστάτης που εγκαταβίωσε εκεί επί πολλά χρόνια υπήρξε, σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις αλλά όπως πληροφορούμεθα και από το Βραβείο της Μονής και από αλλού, ο Ιερομόναχος Γερμανός Σκοπελίτης που κοιμηθεί στις 14 Ιανουαρίου του 1938, σε ηλικία 85 ετών.
Σήμερα η Ιερά Αδελφότης της Μονής του Θεολόγου ανέθεσε την επιστασία και την ανοικοδόμηση του ναού του Καθίσματος στον αδελφό της Αρχιμ. Πρόχορο Βιολέντη, ο οποίος με την βοήθεια του υποτακτικού του σήμερα Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κοτσάνη, έχει ανακαινίσει και ανοικοδομήσει το Κάθισμα και τον μικρό ναϊσκο, προσθέτοντας και άλλα κτίσματα και νέο ναό που τιμάται επ’ ονόματι του Διακόνου (και φερόμενο ως μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου) Αγίου Πρόχορου.

 

Παναγία του Γραβά

PANAGIA-GRAVA-2

 Το κάθισμα Παναγίας του Γραβά είναι κτισμένο δυτικά της Χώρας μεταξύ του λόφου της Καλαμωτής και της ιεράς Μονής Ευαγγελισμού. Ιδρύθηκε το 1790 από τον Πάτμιο Άγιο Γρηγόριο το Νισύριο, το μοναχό Νήφωνα και από άλλους μοναχούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Άγιο Όρος και ήρθαν στην Πάτμο. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

 

 

Αγίας Παρασκευής του Κάβου.

AG PARASK KAVOS 2Βρίσκεται αριστερά από τους κήπους του Οσίου Χριστοδούλου στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, αφιερωμένο στην μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή. Πανηγυρίζει  26 Ιουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

Κουβάρι 

AGIOS-IOSIFΕίναι κτισμένο στη βόρεια ακτή του κόλπου του Σταυρού και κτήτορας του ήταν ο Γέροντας και πνευματικός Αμφιλόχιος Μακρής.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ιωσήφ το Μνήστορα.

Εκεί ασκήτεψαν σημαντικές προσωπικότητες και πνευματικοί της Πάτμου.

Εορτάζει την πρώτη Δευτέρα μετά την Πρωτοχρονιά.  

 

 

 

 

Επίσης: 

Τα καθίσματα Αγίου Γεωργίου του Αυλακιού, Παναγίας του Μανταλάκη, Παναγίας του Κύκκου, της Πέτρας στο βράχο της Καλλικατσού, των Ασωμάτων, του Αγίου Παντελεήμονος Χιλιομοδίου, των Βραστών, του Χριστού της Αργυρής, της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας, της Εψιμιάς, των Αγίων Αναργύρων. 

 

Newsletter

azuro

seahorse2023

cieloemare

banner2023

lebalcon ban

bsfrectclrnew

2023 trygyro banner