Languages

Ελληνικά  English

Translate by Google

Επισκέψεις

Αξιοθέατα

Η πέτρα της Καλικατσού

DSC04376

Μια περίεργη πέτρα με παράξενη αύρα αντικρίζεις στην περιοχή Πέτρα, περνώντας την παραλία του Γροίκου. Αυτή είναι η Καλικατσού. Μοιάζει σαν να αναδύεται από τη θάλασσα, ενέπνεε και εξακολουθεί να εμπνέει με τον όγκο και την επιβλητικότητα της. Την Καλικατσού, διάλεξαν να ζήσουν πολλοί ασκητές και κατάφεραν να μετατρέψουν αυτό τον φαινομενικά αφιλόξενο βράχο, σε έναν χώρο άνετο, λαξεύοντας πάνω του σκαλιά, στέρνα, θέσεις για κάρβουνα, για κεριά, αφήνοντας πάνω της για πάντα το αποτύπωμα τους! Με την Πέτρα συνδέονται πολλές παραδόσεις! Ο πιο διαδεδομένος μύθος αναφέρει ότι στη Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου υπάρχει μια κρυφή πόρτα, μια κρύπτη η οποία οδηγεί σε ένα τούνελ. Το τούνελ σύμφωνα με την παράδοση, διασχίζει όλη την νότια πλευρά της Χώρας καταλήγει στην Πέτρα και δημιουργήθηκε για να μεταφέρουν οι μοναχοί την Κάρα του Αποστόλου Θωμά και όλα τα άλλα κειμήλια και τους θησαυρούς που είχε η Μονή, σε ένα απάνεμο κόλπο της Πέτρας και να τα προφυλάξουν κατά τις συχνές επιδρομές των πειρατών στο νησί! 

Καστέλι

D CASTELI

Στο Καστέλι στην Σκάλα, υπήρχε ακρόπολη, φυσικά και τεχνητά οχυρωμένη, κατάλοιπα της οποίας διακρίνονται και σήμερα. Το τείχος της, οικοδομημένο από μαύρο τραχίτη λίθο και ενισχυμένο με πύργους, αποτελεί δείγμα της ελληνιστικής τειχοδομίας του 3ου αιώνα π.χ. και ήταν σε χρήση μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους. 

Στο Καστέλι υπήρχε ναός αφιερωμένος στον  Θεό Απόλλωνα.

 

 

 

Αρχοντικό Νικολαΐδη

MOUSEIO-NIKOL5

Το Αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα της Πάτμου, οικοδομήθηκε μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα και ανήκει στα ενδεικτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της αστικής τάξης του νησιού. Το κτήριο περιλαμβάνει βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία των αρχοντικών της εποχής, με δεξαμενές ομβρίων, αποθηκευτικούς και παρασκευαστικούς χώρους στο ισόγειο, χώρους υποδοχής και κυρίας χρήσης στον όροφο, ημιυπαίθριες αυλές στον περιβάλλοντα χώρο και μεγάλες βεράντες. Μοναδικά στοιχεία του είναι το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και ο ιδιαίτερα πλούσια διακοσμημένος "αμπάταρος", μια ξύλινη κατασκευή στον άνω όροφο που λειτουργούσε διαχωριστικά και διέθετε αποθηκευτικό χώρο. Μετά από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, το Αρχοντικό Νικολαΐδη αποκαταστάθηκε από τις φθορές του σεισμού του 1956 και διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο που περιλαμβάνει συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων προερχόμενα από το νησί της Πάτμου, Εκτίθενται επίσης αντικείμενα που ανήκουν στην οικοσκευή του αρχοντικού, μεταξύ αυτών και ο συντηρημένος "αμπάταρος". Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου συντηρήθηκε το τέμπλο με αποκατεστημένες τις δεσποτικές εικόνες και τα βημόθυρα Παράλληλα φιλοξενεί δραστηριότητες της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής της Πάτμου. 

Κουμαρό

Δασάκι με κουμαριές. Ένα από τα τρία δάση που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο δρόμο πριν την παραλία της Λάμπης.

Αρχοντικό Σημαντήρη 

simantiri22Το αρχοντικό ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ oικοδομήθηκε το 1625 και σήμερα έχει μετατραπεί σε σπίτι μουσείο. Βρίσκεται στη Χώρα, κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Ένα αρχοντικό με το νοικοκυριό του σε έκθεση. Τα έπιπλα, τα κουζινικά, τα διακοσμητικά αντικείμενα, όλα ταξιδεμένα στους αιώνες. 

Εντύπωση προκαλούν τα συλλεκτικά αντικείμενα, οι πίνακες ζωγραφικής μεταξύ αυτών και του Γύζη και οι ρωσικές εικόνες των 14ου και 15ου αιώνα.

 

 

Ανεμόμυλοι

MYLOI8

Οι Aνεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Πάτμου βρίσκονται στην κορυφή του λόφου της Χώρας η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Οι δύο  από αυτούς χτίστηκαν το 1588, ο τρίτος το 1863. Όταν σταμάτησε η  παραγωγή αλευριού στη δεκαετία του 1950, οι ανεμόμυλοι εγκαταλείφθηκαν και έπεσαν σε παρακμή, όπως έκαναν οι περισσότεροι από τους ανεμόμυλους στην Ευρώπη. Το 2010 αποκαταστάθηκαν με την πρωτοβουλία και την χρηματοδότηση του τραπεζίτη και θαλασσοπόρου Charles Pictet, φίλων Ελβετών της Πάτμου, του ιδρύματος Νιάρχος κ.ά. 

Η αναστήλωση των Μύλων της Πάτμου βραβεύτηκε το 2012 στη Λισαβώνα από τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό  EUROPA NOSTRA. Η απονομή του βραβείου είγινε στην Πάτμο τον Ιούνιου του  2014.

  

Newsletter

azuro

cieloemare

lebalcon ban

bsfrectclrnew